onsdag den 8. oktober 2014

Herman Bang


(20.4.1857-29.1.1912)

Herman Bang (1857-1912) var en dansk kritiker, forfatter og journalist. Han voksede op i Asserballe Præstegård på Als sammen med sin fader og moder. Hans familie var en adelig præstefamilie, og derfor kunne han komme på Sorø akademi og blev student i 1875. Han forsøgte uden held at blive sk­­uespiller, og oplæste i stedet teaterstykker (hvilket nærmest var et skuespil i sig selv). Han debatterede i 1878 som journalist i jyllandsposten med ”smaabreve fra hovedstaden”. Som den første indførte han reportage i dansk journalistisk og hans mest berømte reportage var skildringen af Christiansborg brand i 1884. 
­Han ville som realistisk forfatter gøre op med de romantiske illusioner og i stedet fokusere på realismen. Han mente at man skulle åbne op for den moderne verden. Han skrev sine  værker gennem det moderne gennembrud og er kendt for sin impressionistiske skrivestil, bl.a. kendt for ”Den sidste balkjole”

Hans flamboyante(strålende) væsen, og det faktum at han var homoseksuel, gjorde ham til offer for satire-tegninger.

Herman Bang havde derfor svært ved at blive anerkendt i sin samtid, men blev nærmere udhængt som en særling. Men set med vore øjne i dag, var Bang ikke bare en særling, men en moderne forfatter såvel på sin tid som han er i dag. Han er en af de mest aktuelle forfattere, fordi han gik ind i sin tid og via enkle midler kunne han viderebringe psykologi og skabe  personer som er levende gennem små karakteristiske træk i hvordan de opfører sig og  hvordan de fungere i samfundet.

tirsdag den 7. oktober 2014

Impressionisme

I det moderne gennembrud var der forskellige skrivestile (måder at skrive på). En af de her skrivestile kaldte man for impressionisme. Impressionismen strækkede sig fra ca. 1870 til 1900.
Den impressionistiske måde at skrive på var, at skrive om det man kunne se og overvære. Der bliver på ingen måde skrevet om personernes tanker. Dette begrunder Herman Bang med, at menneskets hjerne er kompliceret, og at man derfor umuligt ville kunne beskrive det, som mennesket tænker og føler.
I impressionismen møder man personerne i løbet af handlingen og læseren kan på den måde skabe sig et billede af personernes væremåde. På den måde får læseren lov til at forstå teksten på sin egen måde og hver person kan derfor fortolke teksten på hver deres måde. 
Ved at bruge impressionismen som skrivestil, ville forfattere så som Herman Bang, sørge for at novellen eller historien var realistisk, altså at historien var beskrevet som samfundet var i virkeligheden. Man kunne på den måde skabe et fuldkommen nøjagtig gengivelse af samfundet, selvom det var fiktion. Et vigtigt træk i impressionismen er, at den ikke beskriver ret meget i historierne, f.eks. Helle Helle bruger impressionisme, da hun ikke beskriver så meget, fordi det kan tage fokus væk fra det vigtige ved historien.
Den impressionistiske skrivestil kan ses i flere af Herman Bangs noveller, heriblandt ’Foran alteret’ og ’Den sidste Balkjole’.