tirsdag den 26. august 2014

De tre K'er: Klasse

Under det moderne gennembrud, var der især tre ting, som man i litteraturen skrev om, også kaldet de tre k’er: Køn, Kirke og Klasse.
Når man taler om klasse i sammenhæng med det moderne gennembruds litteratur, så er det ikke som en skoleklasse, men en social rang i samfundet, fx var arbejderne og borgerskabet to forskellige klasser i datidens samfund.  Dengang det moderne gennembrug kom frem, var der stor forskel mellem de rige og de fattige, og mange forfattere og digtere skrev om det med et meget kritisk og nøgternt syn. De skrev derfor ofte både negativt og kritisk om den magtstruktur der var i samfundet, men det de skrev, var også mere realistisk end det havde været førhen, da den romantiske litteratur var fremme, hvor man ofte var meget idealistisk og langt fra virkeligheden.
En forfatter ved navn Henrik Pontoppidan skrev novellen ”Nådsensbrød”(1887), som handlede om en pige og hendes liv i et fattighus. Han skrev om hvor forfærdelige hendes og de fattiges leveforhold var, og sammenlignede fattighuset med et fængsel. Han bruger sit ironiske sprog til at vise sin foragt for denne sociale forskel og uretfærdighed.
Forfatterne var dybt forarget over denne sociale opdeling, og mange havde en socialistisk overbevisning om at alle i samfundet skulle være lige og at alle, uanset deres indkomst, skulle have de samme muligheder som alle andre.
Bl.a. skrev en anden forfatter og digter ved navn Holger Drachmann digtet ”Engelske Socialister”(1871) som var direkte inspireret af socialismen, og handlede om en gruppe arbejdere der omkring et bål om aftenen sad og drømte om et samfund med socialistiske principper.



”Sat ud” af Erik Henningsen: En, realistisk, skildring af de udsatte i samfundet. Det er sådan nogle ting folk i det moderne gennembrud skrev om

4 kommentarer:

  1. I forklarer begrebet 'klasse' rigtig godt og uddybende.

    Der er enkelte ord, som en fra 6. klasse ikke ville kunne forstå. F.eks. nøgternt, idealistisk, magtstruktur og socialistisk. Skriv derfor også en uddybbende forklaring til de svære begreber.

    Der mangler en konklusion, der beskriver hvad jeres skrevne indlæg i store træk handler om.

    SvarSlet
  2. Det er godt skrevet, og man kommer rundt omkring det hele. Der er dog nogle lange sætninger engang imellem, der gør, at en 6. klasser ikke vil forstå sætningen. Det er et godt sprog til en 6. klasser, men der er ord som f.eks. "nøgternt syn", som en 10-12 årig ikke vil forstå. Men ellers rigtig godt!

    SvarSlet
  3. Jeg går i 6. Klasse og kan, modsat hvad i tror, sagtens forstå begreber og udtryk i teksten. Men det er måske bare mig? Håber det er en hjælp til nogen.

    SvarSlet
  4. Vi havde om følgende begreber i starten af 6. kl

    SvarSlet