torsdag den 12. december 2013

GRUPPE 1: Det store spring fra folkeskole til gymnasiet – nu er du voksen

Vi kender alle sammen dagene fra folkeskolen, hvor sengen var lidt mere attraktiv end skolebussen, og man fik overbevist sine forældre om at man var nødsaget til at tage sig en fridag. Dog var det ikke okay, uden henholdsvis en underskrift fra sine forældre eller en opringning til kontoret. At gå i folkeskole var obligatorisk, og derfor stillede skolen spørgsmålstegn ved, at man ikke dukkede op. Ansvaret lå hos ens forældre, som var en kommunikationskilde mellem børn og skole. 
Men nu – et år senere – ser det hele anderledes ud. Dine forældres indflydelse er minimeret betydeligt, og ansvaret ligger nu hos dig selv. Dukker du ikke op, er der ingen lærere der sætter spørgsmålstegn ved hvorfor – du får blot fravær. Du går på gymnasiet af egen fri vilje, og derfor er det dit eget ansvar at være tilstede. Er du fraværende, er det kun dig selv og din lærer til den gældende time, der ved besked om dette. Dette betyder at der ikke er andre at dele ansvaret med. Du bliver selv nødt til at være din egen motivation. En motivation i gymnasiet kan være, at du gerne vil bestå din studentereksamen, så du kan få dit drømmejob. Du bliver nødt til at sætte dine egne mål, for hvad du gerne vil opnå i livet og sætte overliggeren højt. Dette er noget du er nødt til at lære dig selv, da du sikkert, fra folkeskolen, er vant til at få serveret din motivation på et sølvfad - her var det altså lærerenes samt dine forældres ansvar at motivere dig, og klæde dig godt på til din videregående uddannelse. Du går nu på gymnasiet, og ansvaret ligger på dine skuldrer.

En anden ting du skal huske på i gymnasiet er, at lærerne ikke længere vil opsøge dig, hvis du hænger med mulen eller har en træls dag, ligesom de gjorde i folkeskolen. Du skal sørge for at tage fat på henholdsvis din studievejleder eller teamlærer, og forklare hvis du står i en træls situation. Lærer-elev-forholdende bliver mindre personlige på gymnasiet, og derfor vil dine lærere højst sandsynligt ikke opfatte hvis du har en dårlig dag, på samme måde som din klasselærer ville i folkeskolen. Dette er endnu en bekræftelse af, at du nu er blevet mere ansvarsfuld og at du selv skal til at tage hånd om dine problemer.

1 kommentar:

  1. Kommentar fra gruppe 7:

    Vi kan meget godt lide indledningen, idet billedsproget er meget godt (hvor sengen var lidt mere attraktiv end skolebussen) og god start. Hvis man fortsætter i den billedsproglige-afdeling, synes vi ikke, at der længere i teksten er så meget at finde. Der mangler lidt nogle billedsprog for at gøre teksten mere levende ;-)
    Vi finder dog selve helheden og historien meget god, da det er en velskrevet tekst, med eksempler man kan nikke genkendende til.
    Sætningen: "Du går nu på gymnasiet, og ansvaret ligger på dine skuldrer." er også meget god, da den henvender sig præcis til læseren, og billedsproget understøtter. Sætningen er også god, da det på en måde er en opsamling.

    En sidste bemærkning; slutningen mangler at være åben, altså med eks. et spørgsmål (som Marie også skrev...). Jeres er for lukket.

    Generelt en god tekst, med overvejende godt sprog. I kommer godt rundt om det hele, og beskriver fint :-)
    Dog mangler der en smule billedsprog og en åben slutning...

    SvarSlet